De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | uit de oude doos :::  

   


Spellen zijn al zo oud als de mensheid. Aan een spel kan men zien in welke fase de ontwikkeling van een bevolking zich bevond. Zo komen we bij Afrikaanse stammen hele andere spellen tegen dan bijvoorbeeld in het oude Egypte. Ook de Maya's stonden bekend als vervente gokkers. Als men goed naar zo'n klassiek spel kijkt kan men veel te weten komen over hoe deze mensen leefden. Kijk maar eens naar de spellen die nu op de markt zijn en vergelijk dat met bijvoorbeeld spellen uit 1975. Zie je het verschil? In uit de oude doos behandelen we steeds een aantal spellen die de moeite waard zijn om je te laten zien. Sommige spellen kan je zelfs downloaden zodat je ze zelf kunt spelen!

 




Dobbelsteen
PDF formaat 28Kb
print, knip, plak en gooi

Acrobat Reader

     


Stryk weg en geef wat


"stryk weg en geef wat", een variant van het Uilenspel. Eind 18de, begin 19de eeuw. Voor de kenners is dit het spel waar de Stichting eens mee begon.

lees verder

     

Wari
Wari is één der vele varianten van de groep der z.g. mancala-spellen. Duizenden jaren lang werd het beoefend in Egypte, waar speelborden, uitgehakt in steen in de pyramide van Cheops en in de tempels van Luxor en Karnak gevonden zijn. Het spel verspreidde zich naar Azië en Afrika, waar de Arabieren enige variaties aan het spel toevoegden.

lees verder

     

Senet
Senet was onder de vele oud-Egyptische bordspellen verreweg het populairst. Uit archeologische vondsten blijkt dat het gespeeld werd door mensen uit alle lagen van de bevolking. Senet-diagrammen, gekrast in tempels en tombes, vertellen ons dat wachters, priesters en bouwvakkers er de tijd mee doodden.

lees verder

     
 

© 2006 De Spelbreker

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI