De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | uit de oude doos | wari :::  

   


Wari
Wari is één der vele varianten van de groep der z.g. mancala-spellen. Duizenden jaren lang werd het beoefend in Egypte, waar speelborden, uitgehakt in steen in de pyramide van Cheops en in de tempels van Luxor en Karnak gevonden zijn. Het spel verspreidde zich naar Azië en Afrika, waar de Arabieren enige variaties aan het spel toevoegden.
Wari kwam naar Europa via reizigers, die in de cafés van het negentiende-eeuwse Caïro de koffie moesten betalen als ze met dit spel verloren.

Afrikaanse slaven brachten de mancala-spellen naar Suriname en West Indië, waar het spel nog onveranderd voortleeft.
Ook in bepaalde gebieden van Afrika spelen de kinderen nu nog het eeuwenoude Wari; als bord gebruiken ze kuiltjes in de grond.

Ofschoon dit spel in Afrika als een echt 'mannenspel' beschouwd wordt, zijn ook sommige vrouwen er zeer bedreven in. Een man zal echter zelden een goede speelster uitdagen, want als hij verliest, zullen zijn mannelijke dorpsgenoten hem hun hoon niet sparen.

Wari wordt niet om geld gespeeld, maar voor het plezier en om prestige, en soms heeft het ook een godsdienstige betekenis. In Suriname bijvoorbeeld komt het voor dat er de dag voor de begrafenis Awari (een variatie van Wari) wordt gespeeld. Zo hoopt men de ziel van de dode te vermaken. De speelborden worden echter bij zonsondergang opgeborgen, omdat men gelooft dat 's nachts de geesten uit de onderwereld met de spelers gaan meedoen en hun zielen zullen kapen.

 


Spelregels in
PDF formaat 111KB


Acrobat Reader

     
 

© 2006 De Spelbreker

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI