De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | uit de oude doos | senet :::  

   

Senet
Senet was onder de vele oud-Egyptische bordspellen verreweg het populairst. Uit archeologische
vondsten blijkt dat het gespeeld werd door mensen uit alle lagen van de bevolking. Senet-diagrammen, gekrast in tempels en tombes, vertellen ons dat wachters, priesters en ouwvakkers er de tijd mee doodden. De gewone man speelde het in het zand, met steentjes of stukjes aardewerk -zoals bij Yoté nu nog gedaan wordt. Maar de farao's speelden het op magnifieke borden, gemaakt van zeldzame houtsoorten, ivoor en plateelwerk. Enkele van zulke superbe staaltjes van Egyptisch vakmanschap zijn in perfecte staat bewaard gebleven, zoals het exemplaar dat in de graftombe van Toetanchamon gevonden werd.

Op vele muurschilderingen van graftombes zien we de overledene aanzitten aan een feestelijk diner, opgevrolijkt door dansers en muzikanten, bezig aan een partij Senet met zijn vrouw of een ander familielid.

Ramses III (± 1182-1151 v.Chr.) liet zichzelf op de hoge poort van de tempel van Medinet Haboe por-tretteren in gezelschap van twee van zijn haremdames, tijdens het spelen van Senet. In oude Egyptische geschriften is sprake van Senetpartijen die door de geesten der gestorvenen in de onderwereld gespeeld worden.

 


Lees meer in
PDF formaat 71KB


Acrobat Reader

     
 

© 2006 De Spelbreker

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI