De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | carcassone uitbreiding :::  

 
CARCASSONE UITBREIDING
Carcassonne een stedelijk gebied met dorpen, rivieren, wegen en lijfeigenen, groeit met zijn tijd mee. Wegen hebben nu waterputten en verdubbelen daarmee de inkomsten. Steden kunnen metropolen worden en verdriedubbelen de punten. Mits de stad, een metropool in wording, wordt afgebouwd. Anders valt er niets te verdienen.

Met deze uitbreiding op het basis spel CARCASSONNE krijgt het spel weer een nieuwe impuls. Spelers die de tegels door en door kennen op aantallen en vorm. Beginnen hier weer blanco, doordat er nieuwe zeer afwijkende tegels te leggen zijn. Bovendien zijn er een paar interessante spelregels bij gekomen. Hiervan zal ik er een paar noemen.

  • Sommige wegen hebben waterputten. Wordt een dergelijk weg afgebouwd dan krijgt de speler het dubbele aantal punten, anders levert de weg niets op.
  • Er zijn extra steden tegels, metropolen genoemd, die het punten aantal verdriedubbelen. Dat is dus heel mooi meegenomen, ware het niet dat de stad afgebouwd moet zijn. Zo niet, dan levert deze stad, aan het einde van het spel, niets op.
  • Iedere speler krijgt 1 pion extra, maar die pion telt wel dubbel. Dus in plaats van 1 struikrover, staan er in eens twee op de weg. Er daarmee kun je snel aan invloed winnen.

Deze uitbreidingset wordt tevens geleverd met een nieuwe spelers kleur. Het spel kan dan ook worden gespeeld met 6 i.p.v. 5 personen. Of daarmee het spel speelbaarder wordt kan ik (nog) niet zeggen. Wel is het zo, dat de nieuwe tegels beter in de gaten kunnen worden gelegd. Met andere woorden, het wordt makkelijker om steden en wegen af te bouwen, mits je natuurlijk de juiste kaarten trekt.

Persoonlijk vind ik dit een leuke uitbreiding, vooral voor mensen die het spel veelvuldig (stuk) hebben gespeeld. Met name die nieuwe tegels zijn goed bruikbaar in die lastige gevallen van voorheen onmogelijke situaties.

Koop je deze uitbreidingset in Nederland, dan zal de doos bruin van kleur zijn. Bovendien ontvang je daarin ook de uitbreidingset 'de Rivier'.

Pieter

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 6
Minimum leeftijd
10+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
999 Games / Klaus-Jûrgen Wrede
Adviesprijs € ?


Duitse versie


Waardering:

   
Wim   8 8 8 8  
Henk   8 8 8 8  
Pieter   8 8 8 8  
Jennie   8 8 8 8  
Geeft weer een nieuwe dimensie aan het spel.
 
Zie ook:

Originele spel

de Rivier


 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI