De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | carcassonne :::  

 
CARCASSONNE
Maak goed gebruik van je lijfeigenen in CARCASSONNE. Zet hem in als struikrover of geef deze een promotie als ridder in een stad. Of laat hem heel strategisch boer worden op een stukje vrij land. Lift mee met de stadsontwikkeling van je buren. Alles is geoorloofd om maar te scoren! Maar pas op! Het venijn zit'm vaak in de staart.

In het spel CARCASSONNE draait alles om de ontwikkeling van de stad Carcassonne. Dat bevolkt wordt door lijfeigenen van diverse pluimage. Zo heb je natuurlijk om te beginnen het boerenland, dat bevolkt wordt door boeren. Deze leveren punten op maar pas op het einde van het spel (het venijn zit'm in de staart). Op het land komen steden tot ontwikkeling en dat levert ook punten op. Mits je als ridder de grootse invloed hebt in die stad.
Tussen de steden heb je nog wegen, waar je als struikrover ook een leuk zakcentje (punten) kan verdienen. Heb je een meer spirituele instelling dan zijn kloosters een uitkomst.
Er zijn dus veel mogelijkheden en daar zit ook het probleem, je hebt maar een beperkte hoeveelheid lijfeigenen.

CARCASSONNE is een bordspel maar het bord is het spel zelf. Het spel wordt gespeeld met vierkante tegels met daarop afgebeeld delen van Carcassonne. Op een tegel kan bijvoorbeeld staan; een deel van een weg, deel van een stad, een klooster, grasland, of combinaties ervan. Afhankelijk van het soort tegel kun je er een pion (lijfeigene) op plaatsen, dat van die pion een boer, ridder, kloosterling of struikrover maakt.

Het spel start met de begin tegel, met daarop aan de vier zijden, aansluitingen voor een weg, stad en grasland. Om de beurt trekt een speler blind een tegel en legt deze aan de reeds gelegde tegel(s). Hierbij moet de geplaatste tegel correct passen aan de reeds gelegde tegels. Dus weg aanweg, gras aan gras, etc. Het komt zelden voor dat een tegel niet past. In dat geval wordt de tegel uit het spel genomen en is de beurt voorbij.
Vaker komt het voor dat de regel wel past, maar niet op een plek dat de speler het beste uitkomt. En dat is tevens het grote plezier in dit spel. Hoe leg ik een tegel neer, zodat ik de meeste profijt er van heb. En misschien als bonus een andere speler dwars kan zitten.
Is een tegel éénmaal geplaatst, dan moet je vaak ook nog wikken en wegen om wel of niet een pion te plaatsen. Want je mag alleen een pion plaatsen op de zojuist geplaatste tegel. En er mogen geen andere pionen staan op het zelfde aansluitende stuk weg, stad of boerenland. Is een pion eenmaal geplaatst, dan is het afwachten hoe snel deze weer terug komt bij zijn baas. Pas als een stad is afgebouwd, of een weg wordt begrenst door een stad, klooster of kruispunt, dan worden de punten geteld en kan de lijfeigene (pion) opnieuw worden ingezet.

Toch kan het voorkomen dat door deels gelukt of strategische planning, meerdere pionen van verschillende speler, op één en dezelfde stuk weg of stad staan. In dat geval gaan de punten naar die speler met de meeste oinvloed (pionen). Bij gelijke invloed naar beide spelers.

Je begint met 7 pionen en als je niet oppast zijn ze op voordat je het weet. Je kan dan wel voor een strategie gaan waarbij je straten of steden afbouwd, punten scoort en je pionen terug krijgt. Maar hoe groter de steden of langer de wegen hoe meer punten je scoort. En dat hangt weer af hoe gelukkig je de voor jouw passende kaarten trekt.
En de boer kan in het spel heel veel punten opleveren, maar deze punten telt men pas aan het einde van het spel (als alle tegels geplaatst zijn). Dit betekent dat de boeren pionen, eenmaal geplaatst, tot het einde van het spel op het bord blijven staan. Doe je het te vroeg in het spel, dan houden de spelers er rekening mee. Wacht je te lang dan is het vaak te laat.

Carcassonne is een heel leuk, speelbaar spel. Je leert het zo en is toegankelijk voor jong en oud. En als je de getrokken tegel ook laat zien aan je medespelers, kunnen die meedenken, gespeend met een stukje eigenbelang, over de beste lokatie van deze tegel. Speel je CARCASSONNE met z'n tweeen dan kun je beter een strategie volgen. Met zijn vijven, wordt een factor geluk groter, maar gelukt kun je ook in dit spel een beetje afdwingen. En daar kom je vanzelf achter na een paar potjes gespeeld te hebben.

Pieter.

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 5
Minimum leeftijd
10+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
999 Games / Klaus-Jûrgen Wrede
Adviesprijs € ?




Waardering:

   
Wim   8 8 8 8  
Henk   8 8 8 8  
Pieter   8 8 8 8  
Jennie   7 8 8 8  
De tegelzetters van Kampen.
 
Zie ook:

Bekijk het Carcasonne tegel schema

De Rivier Tegels

Uitbreidingsset

Wilt u de streek zelf een bekijken, ga dan naar www.carcassonne.com.

Spel varianten


 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI