De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | de zwakste schakel :::  

 
DE ZWAKSTE SCHAKEL

Toen de BBC begon met het spel DE ZWAKSTE SCHAKEL kluisterde menig Brit zich aan de beeldbuis. Een kennisquiz waarin de speler op brute wijze geschoffeerd wordt, terwijl hij een spervuur van vragen op zich af krijgt, om vervolgens door zijn medespelers zonder pardon te worden weggestemd. Dit was is totaal nieuw! Ook in Nederland trekt deze quiz behoorlijk wat kijkers. En zoals tegenwoordig bij elk populair TV spel is er nu ook een versie voor in de huiskamer gemaakt. Maar heeft dit spel ook dezelfde kracht als op de TV?

In DE ZWAKSTE SCHAKEL is het de bedoeling om als team zoveel mogelijk punten (geld) te scoren. Uiteindelijk gaat alleen de sterkste speler met de punten ervandoor, de rest krijgt niets! Wie de sterkste speler is bepalen de andere spelers. Kunt u het nog volgen?

Het spelprincipe is simpel. Een aantal spelers krijgt in een bepaalde tijd, om en om een vraag. Wanneer de vraag goed wordt beantwoord loopt er een score meter op. Maar wanneer een vraag fout is beantwoord gaat de score direct terug naar 0. Een speler kan, in zijn beurt vóórdat hij een vraag krijgt, de score vastzetten door Bank te roepen. De scoremeter gaat terug naar 0 maar het behaalde bedrag staat vast. Omdat de score niet evenredig oploopt maar in stappen (50,100,200,500,1000,1500,2000,2500) is het niet interessant om na een vraag direct te banken. Om meer te scoren zal je als groep dus meerdere vragen achter elkaar goed moeten beantwoorden. Maar als je een vraag fout beantwoordt….. Dit alles moet gebeuren binnen een bepaalde tijd, is de tijd op dan wordt de score bekend gemaakt en wordt er een speler weggestemd.

Wegstemmen is een van de belangrijkste spelmomenten in DE ZWAKSTE SCHAKEL. Alleen de spelleider weet met zekerheid wie de zwakste speler is maar de rest moet aangeven wie dit volgens hen is. Heeft iemand de meeste stemmen gekregen dan vliegt hij/zij eruit ook al was hij/zij niet DE ZWAKSTE SCHAKEL. Door de slechtste speler weg te stemmen kan de score in de volgende ronde stijgen. Door de sterkste speler weg te stemmen maak je echter zelf meer kans op de overwinning. Aan jou de keus! Bij gelijke stemmen bepaalt de sterkste speler wie eruit gaat. Hierna volgt een nieuwe ronde maar dan met één speler minder én minder tijd. Op het eind blijven 2 spelers over die vervolgens de finale spelen.

Soms zijn er van die spellen die in een TV-quiz heel goed werken maar in de huiskamer absoluut niet. Toen ik DE ZWAKSTE SCHAKEL in mijn handen kreeg was ik erg benieuwd of dit spelsysteem op het bord zou overleven. Dus met vrienden om tafel en spelen maar. Met z'n vieren is dit spel niet leuk. Er is te weinig competitie en het gaat allemaal erg snel. Ja, je hebt een extra leven zodat je er niet gelijk uitligt maar het blijft behelpen.

Maar met meer dan 6 spelers is DE ZWAKSTE SCHAKEL een echte quiz topper. Het is vooral leuk om de hoogte score bij te houden en de volgende keer proberen deze score te overtreffen. De vragen (meer dan 2000!) zijn goed gemêleerd en zijn onderverdeeld in drie moeilijkheidscategorieën. Met name de laatste categorie werd door ons testpanel als pittig ervaren maar ook de makkelijke vragen kunnen in het heetst van de strijd soms verassend moeilijk blijken. De uitvoering van het spel is goed doordacht. In de doos zit een inlay die fungeert als spel/ scorebord. Ook is er een slim bedachte timer aanwezig. Op deze timer staat het aantal spelers dat per ronde meedoet weergegeven zodat je hem per ronde makkelijk kan afstellen. De timer maakt overigens een irritant tikkend geluid waardoor de spanning tijdens een ronde alleen maar meer toeneemt (perfect!)

Een klein minpuntje is wel op zijn plaatst voor het feit dat je als spelleider ongelofelijk veel handelingen moet verrichten. Wanneer 2 spelers samen de spelleiding overnemen is dit probleem opgelost maar één spelleider zal het behoorlijk moeilijk hebben om aan alle verplichtingen te voldoen.

Zoek je een kennisquiz voor een wat grotere groep, dan is DE ZWAKSTE SCHAKEL zeker aan te raden. Het competitiegehalte is bijzonder hoog en de speeltijd is met gemiddeld drie kwartier zeer aangenaam te noemen.


R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
4-9
Minimum leeftijd
12+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
Hasbro
Adviesprijs fl 79,95


Waardering:

   
Rob   7 7 8 8  
Dick   7 7 8 9  
Carin   7 7 7 8  
Erwin   8 8 7 7  
Roelof   8 7 8 9  
Heren, heren. Als er iemand hier de zwakste schakel is ben ik het wel!
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI