De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | recensies | wobble :::  

 
Wobble

Wobble is Engels voor wiebelen. Maar je moet niet wiebelen als je wilt Wobbelen. Bij dit spel zit je niet stil. Je wil graag dat jouw schijven de meeste effect hebben op het speelbord. Want het speelbord wiebelt alle kanten op als je de schijven verlegd. Dus enig inzicht hoe het balletje rolt is wel nodig.

Wobble is een spel waarbij je een bal op een speelbord moet laten rollen naar een van de vier 'holes'. Het speelbord balanceert in het midden en door het verplaatsen Wobblevan schijven, kantelt het speelbord. Hierbij hoop je natuurlijk dat de bal direct in jouw 'Hole' naar keuze valt. Maar dat laatste is en blijft Wobbelen!

Het is wel een dobbelsteen spel. Het aantal ogen dat je gooit op de dobbelsteen bepaald het aantal schijven dat je mag gebruiken. Maar dit wordt enigszins gecompenseerd doordat de bal soms zijn eigen weg gaat als je een schijf verplaatst. Dus met enig inzicht kan je veel bereiken. Het leuke is wel dat je zelf de volgorde kan bepalen. Je kan bijvoorbeeld even spieken wat de volgorde bij je buurman is. Je kan daar je voordeel mee doen.
In het begin heb je de neiging om enigszins voorzichtig te spelen. Door zachtjes de schijven langs de rand van het bord te leggen. Echter de schijven zijn licht in gewicht. Door een schijf of een setje van schijven te laten vallen op het bord, krijg je meer momentum. Hierdoor komt de bal beter in beweging. Maar de nauwkeurigheid van beweging wordt dan wat minder. En maakt het spel minder voorspelbaar. Ook kan het soms voorkomen dat de bal maar niet uit startpositie, het putje in het midden, wil vertrekken.
Naarmate het spel vordert, verdwijnen er gekleurde pionnen van het bord. Hierdoor gaat het bord meer kantelen naar die spelers die nog 'holes' hebben open staan. Het kan verstandig zijn om hier rekening mee te houden bij het plaatsen van de kleuren volgorde, aan het begin van het spel.

In de korte handleiding worden enige variaties genoemd om het spel te spelen. Wij hadden zelf de variatie om eens met je linker hand te spelen.
Het spel wordt geleverd met twee ballen verschillend in grootte. In de verpakking is het spel opgebouwd uit drie delen, die snel in elkaar te zetten zijn. Echter in de handleiding wordt geadviseerd om het bord niet meer uit elkaar te halen. Hierdoor past het spel niet meer in de oorspronkelijke doos. Maar dat hebben de ontwerpers slim opgelost, door de doos uitvouwbaar te maken. Nu past het spel in zijn geheel in de doos. Helemaal top, een slimme vondst.

Het spel is goed verzorgd en daadwerkelijk snel te leren. In de eerste beurt heb je al direct actie en snapt iedereen het. Het speelt zo weg. Wel even opletten dat de tafel waarop het bord staat, glad is. Het dikke tafelkleed van Oma en Opa kan soms minder geschikt zijn om te spelen. Maar een gladde onderzetter is dat zo opgelost. Het spel is dan ook een echt familie spel, door jong en oud te spelen. Wel hebben de jongere spelers (Arian) de neiging om de schijven op het bord te leggen (drukken). En de bal met de vingers te manipuleren. Maar dat valt allemaal onder spel enthousiame.

Pluspunten
+ Snel te spelen, simpele handleiding
+ Nieuw spelconcept.

Minpunten
- Dobbelsteen rolt soms onder het bord.
- T's soms lastiger dan je denkt.

Petra

 
Spelsoort Aantal spelers
1 - 4
Minimale leeftijd
6+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
Identity Games

Adviesprijs : 24,99Wobbel bordspel
Waardering:

   
Pieter   9 8 9 7  
Rob   9 7 7 7  
Cees   9 8 7 8  
Petra   9 8 8 8  
Arian   8 7 7 7  
Wobbelen, het betere smijtwerk, het blijft leuk als tussendoortje.
 
Zie ook:


Direct Wobble bestellen

Video bij 'DWDD'


 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI