De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | recensies | uno :::  

 
UNO

Mattel is van origine een Amerikaanse uitgever met klassiekers als Scrabble en Skip Bo op haar naam. UNO past zeker in dit rijtje thuis. Vraag een kind of volwassene in de USA om een potje UNO en binnen twee minuten ben je driftig aan het spelen. De uitgevers van dit spel geven op de doos aan dat dit het meest gespeelde kaartspel ter wereld is en ik kan mij dan ook niet voorstellen dat iemand dit spel nog niet heeft gespeeld. In Nederland kennen wij UNO namelijk onder de naam Pesten en zo heeft elk land wel een andere naam voor dit spel.

Biedt UNO dan meer? Ja! UNO heeft een mooi uiterlijk (Typisch jaren '70 look) en de pest kaarten zijn voorzien van symbolen die direct voor iedereen duidelijk zijn. Met name de vormgeving zorgt ervoor dat het spel voor kinderen uitermate geschikt is. De kaarten zijn stevig uitgevoerd, dit kan helaas niet gezegd worden van de verpakking. Het spel is voorzien van een uitgebreide handleiding waar een paar leuke varianten in staan voor het spelen in teams. Verder is het spel voorzien van een aantal bluf elementen die ik nog niet kende.

Bij UNO is het de bedoeling om als eerste 500 punten te halen. Deze punten kan je halen door ervoor te zorgen dat je jouw kaarten eerder uitspeelt dan de andere spelers. De punten die de andere spelers nog op handen hebben vormen jouw score. Iedere speler krijgt 7 kaarten elke kaart is voorzien van een nummer (1 tot 12) en komt 2 keer voor. De rest van de kaarten worden gesloten in het midden van de tafel gelegd. De bovenste kaart wordt opengedraaid en de oudste speler begint. Wanneer je aan de beurt bent mag je een kaart uitspelen die aansluit bij het nummer of bij de kleur van de openliggende kaart, wanneer dit niet lukt moet je een kaart trekken. Verder zijn er nog een aantal actiekaarten in het spel die het geheel aanzienlijk spannender maken.
Zo is er een kaart waarmee je de speler na jouw een beurt over kan laten slaan, twee kaarten kan laten pakken, de kleur van de legstapel aanpassen en een aardige kaart waarmee je je medespeler 4 kaarten kan laten trekken. De voorwaarde van het uitspelen van deze kaart is dat hij in de kleur is die op tafel ligt en dat je verder geen kaarten van deze kleur op handen hebt. De speler die de 4 kaarten moet pakken kan nu vragen om je kaarten in te zien. Wanneer je hebt gelogen (gebluft dus) moet je zelf 4 kaarten trekken maar als je de waarheid sprak mag de ander er nog eens 2 kaarten bijtrekken! Ook een aardige actiekaart is degene waarmee de speelvolgorde verandert. Dus je speelt bijvoorbeeld eerst van links naar rechts en dan vervolgens andersom.

UNO is een leuk gezelschapspel voor de hele familie. Het spel heeft een lage drempel en een hoge geluksfactor hetgeen het spel uitermate geschikt maakt voor zowel kinderen als volwassenen. Verwacht geen zware kost of enige vorm van diepgang maar gewoon een leuk kaartspelletje dat lekker wegspeelt.

De handleiding vertelt dat UNO ook te vinden is in een luxe uitvoering, dat voorzien is van een scorebord maar er zijn zoveel verschillende UNO versies verkrijgbaar met de meest uiteenlopende attributen (denk aan een shuffle machine) dat dit haast een overbodige tekst is.

R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 10
Minimale leeftijd
7+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel / Familie spel
 
Uitgever / Auteur :
Uitgever : Mattel
Adviesprijs : FL 19,95
Waardering:

   
Rob   6 7 6 6  
Martijn   7 6 7 8  
Peter   6 6 8 7  
Roy   7 7 8 8  
Monica   7 5 7 6  
Pestkop : "Zal ik jouw eens gaan pesten!?!"
 
Zie ook:


 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI