De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | recensies | topminos :::  

 
Topminos

Toen mij gevraagd werd een recensie te schrijven over dit spel heb ik direct ja gezegd. Want één ding viel me gelijk op, en dat was de naam. Ik ken namelijk zijn voorganger: Topominos, uit 1998. Eén letter verschil. Hetzelfde spel, of misschien toch niet? Bij het uitpakken zag ik het al. Het is hetzelfde spel, echter ziet het er nu veel mooier, misschien wel professioneler, uit. Het vierkante bord van Topominos is gemaakt van hard, glimmend plastic. De stenen zijn van het zelfde materiaal vervaardigd, alleen zijn ze doorzichtig. Op elke steen zijn één of meerdere stippen geschilderd. De plastic plankjes zijn geknikte platen, net een bliksemschicht, die je voor je neer kunt zetten. Kortom, Topominos is degelijk, maar saai uitgevoerd.

TOPMINOS daarentegen heeft een mat plastic speelbord op kleine pootjes. Aan de 4 randen van het bord zijn telwieltjes gemonteerd om zo gemakkelijk de scores van alle spelers bij te houden. Op zich heel handig en een verbetering ten opzichte van vroeger; alleen hadden de getalletjes er duidelijker op mogen staan. Het is slecht te lezen. De transparante stenen zijn hier voorzien van gaten die hier en daar zijn opgevuld door gele dopjes, om zo de stippen te creëren. Heel mooi allemaal. Echter bij enkele stenen waren de stippen verdwenen. Het in-elkaar-klik systeem van de gele dopjes had losgelaten. Een minpuntje dus. De planken zijn hier eleganter vormgegeven. Voor elke steen zijn er negen holletjes, t.b.v. de dopjes. In totaal kun je vijf stenen op de plank kwijt.

Genoeg nu over de vormgeving. Het gaat uiteindelijk om het spel. Hieronder volgt een korte samenvatting van de spelregels.

TOPMINOS is een bordspel waarbij het de bedoeling is om d.m.v. het leggen van transparante speelstenen zoveel mogelijk punten te halen.
Het spel begint door het speelbord goed zichtbaar tussen alle spelers in te zetten. De spelers trekken om beurten een steen uit de zak om te bepalen wie er mag beginnen. Degene die de steen met de meeste stippen trekt, start het spel.
Alle stenen worden weer in het zakje gedaan en geschud. Bij 2 of 3 spelers krijgt iedereen 5 stenen. Bij 4 spelers krijgt een ieder 4 stenen. Elke speler plaatst zijn stenen op een plankje. Als een speler aan de beurt is, heeft hij de verplichte keuze uit één van de volgende acties:
  1. één nieuwe stapel beginnen op een leeg vakje op het bord;
  2. één of meerdere stenen toevoegen aan één of meerdere reeds op het bord aanwezige stapels;
  3. zijn beurt voorbij laten gaan omdat hij niet wil of kan spelen. Hij mag dan in dat geval één of meerdere stenen van zijn plankje vervangen door stenen uit de zak.

Voor elke stip van de stenen die hij op het bord neerlegt, scoort hij één punt. Het belangrijkste daarbij is dat de stippen elkaar niet mogen bedekken. Heeft de speler een stapel gevormd van 9 punten, door actie a, b of c, dan wordt deze stapel van het bord genomen en uit het spel verwijderd. Vervolgens mag de speler doorgaan met zijn beurt door weer te kiezen uit a, b of c. Speelt hij op die manier zijn plank leeg dan pakt hij uit de zak een nieuwe steen en legt hem eventueel aan. Als hij niet meer wil of kan leggen, vult hij zijn plank weer aan tot het vereiste aantal stenen van 4 of 5. De gescoorde punten houdt hij bij m.b.v. de telwieltjes aan de rand van het speelbord.

Het spel is afgelopen als:

  1. en speler de laatste steen van zijn plankje heeft gelegd en er geen stenen meer in het zakje zitten;
  2. geen enkele speler nog een steen kan aanleggen volgens de regels, en er tevens geen stenen meer in het zakje zitten.

Als aan het eind van het spel een speler nog stenen op zijn plank heeft liggen, dan worden de punten van die stenen afgetrokken van zijn totaalscore. Winnaar is degene die de meeste punten heeft gehaald.
Het spel kan gespeeld worden over meerdere ronden. Het is mogelijk het aantal te spelen ronden van tevoren af te spreken. Of het is mogelijk met een puntenlimiet van bijvoorbeeld 300 punten te spelen. Winnaar is dan degene die de meeste punten heeft gehaald, respectievelijk degene die het eerst de 300 punten bereikt.

Goliath, de uitgever, heeft getracht een spel te maken voor het hele gezin: vanaf zes jaar en ouder. Het resultaat mag er zijn: het is een leuk spel. De leeftijd van 6 jaar en ouder lijkt wat jong. Uiteraard kunnen deze kinderen de stenen zo neerleggen dat de stipjes niet op elkaar vallen, maar om er wat meer uit te halen, zouden ze wat ouder moeten zijn. Het is een prima spel voor mensen die af en toe even een spelletje tussendoor willen doen en niet terugdeinzen voor een spelletje dat wat meer geluksafhankelijk is. Een interactief spel is het niet. Je speelt het eigenlijk in je eentje. Je kunt een ander niet dwars zitten.
Het spelmateriaal is (op de genoemde kleine puntjes na) goed en duidelijk uitgevoerd. De punten kan iedere speler zelf gemakkelijk bijhouden. Echter doordat het bord zo hoog op de poten staat kan het wat gemakkelijk kiepen.

RvL

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 4

Minimale leeftijd
6+

Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Familiespel
 
Uitgever / Auteur :
Goliath
Adviesprijs : fl 54,95


Waardering:

   
Rob   8 7 7 8  
Det   8 7 7 7  
Stip voor stip voor stip, voor stip scoren we de punten.
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI