De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | recensies | sumo :::  

 
Sumo

Het gevecht van de bumpende botsende buiken!

SUMO! is een klein bordspelletje voor twee personen. Het doel van het spel is om de sumoworstelaar van je tegenstander van het bord te drukken.

Het spel bestaat uit een speelbord met 19 vakjes in een zeskant. Beide spelers hebben een sumoworstelaar, die zich onderscheiden in een witte of een blauwe broek, en een klein stapeltje kaarten met op elke kaart een cijfer. Met behulp van deze kaarten kun je je sumoworstelaar laten aanvallen of verdedigen.


Aan het begin van het spel plaatsen beide spelers hun speelfiguur op de rand van het speelbord, recht tegenover elkaar. Elke speler schudt zijn kleur kaarten en neemt er drie in de hand. De spelers spelen dicht een kaart uit, die tegelijkertijd worden opengedraaid en vervolgens worden uitgevoerd, waarbij een aantal regels in acht moeten worden genomen:

  • een verdedigende kaart wordt altijd als eerste gespeeld;
  • als de spelers allebei aanvallen of verdedigen, dan mag de speler met het laagste kaartnummer eerst zetten;
  • twee dezelfde kaarten heffen elkaar op.

Om aan te vallen heb je onder andere de mogelijkheid om één of twee vakjes richting je tegenstander te zetten, je tegenstander achter je te slingeren, je tegenstander vast te houden of bijvoorbeeld elke aanvalskaart op te heffen en onmiddellijk zelf aan te vallen. Als verdediging kun je van plaats ruilen met je tegenstander, twee vakjes verplaatsen in willekeurige richting of een aanvalskaart opheffen. Elke keer als je een kaart hebt uitgespeeld, vul je je hand aan tot drie kaarten.

Winnaar is degene die zijn tegenstander uit de ring weet te duwen. Om het spel te winnen moet je, net als in een echt sumo-toernooi, vijf ronden spelen. De speler die na vijf gevechtsronden de meeste ronden heeft gewonnen, is de winnaar van het spel.

Het is een leuk spel. En als je eenmaal de kaarten met de tekens en hun Japanse namen kent, is het geen moeilijk spel. Grappig detail is dat de namen van de sumo-zetten uit de Japanse sumo-sport komen: "Yorikiri", "Yoritaoshi", "Tsuppari" of "Tsukidashi" klinkt het tijdens het spelen.
De spelregels zijn kort maar krachtig, dus ook geen belemmering om het spel te leren. En last but not least, zien de sumoworstelaars er heel geinig uit.

RvL.

 
Spelsoort Aantal spelers
2
Minimale leeftijd
12+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Volwassenen
 
Uitgever / Auteur :

Hasbro
Adviesprijs : f 39,95

Waardering:

   
Rob   7 7 7 7  
William   7 8 7 7  
Pieter   7 7 6 6  
Det   8 7 7 7  
Gerrit Jan   7 8 6 7  
Zal ik je even op je Yoritaoshi geven?
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI