De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | spel van het jaar :::  

 
SPEL VAN HET JAAR

Wat kan er allemaal gebeuren in een jaar? Sommige dagen vliegen voorbij, soms zit het erg tegen en dan ineens heb je weer geluk, terwijl je op andere dagen even stilstaat bij een herinnering aan die dag. In SPEL VAN HET JAAR gaat het erom dat je het mooiste jaar van je leven doorloopt. Het fraaie speelbord wordt gevormd door een kalender waar je begint op 1 januari en moet zien te eindigen op 31 december. Wie de meeste punten aan het eind van het jaar heeft wint het spel.

In SPEL VAN HET JAAR kan je geld verdienen, trofeeën ontvangen en vakantie opnemen. Al deze factoren leveren aan het eind van het spel punten op. Om aan al deze onderdelen te komen moet je tijdens het spel behoorlijk wat handelingen verrichten en soms ook even je koppie gebruiken. Wanneer een speler aan de beurt is moet hij zijn pion verplaatsen op het spelbord. Dit verplaatsen gebeurt niet door middel van een dobbelsteen maar door een draai te geven aan een heuse bureaukalender. Wanneer je hieraan draait komen er twee data te voorschijn. Bijvoorbeeld de 6e en de 11e. je mag dan zelf bepalen of je 6 of 11 plaatsen vooruit gaat. In eerste instantie denk je natuurlijk dat het altijd voordeliger is om het hoogste aantal vooruit te gaan, maar dan heb je het mis. In elke maand zitten geluk en pechdagen. Kom je op een geluksdag dan trek je een kaart van de geluksstapel, meestal resulteert dit in een aantal dagen vooruit op de kalender of ontvang je geld of een trofee. Kom je echter op een pechdag dan moet je een kaart van de pechstapel trekken. Maar vrees niet vaak zijn dit hele aardige opdrachten waarmee je met een beetje mazzel toch nog een eind kan komen.

Ook zijn er speciale dagen in een maand waaraan een bekende of minder bekende gebeurtenis aan is verbonden. Zoals bijvoorbeeld de dood van Kennedy. Kom je op zo'n vakje dan moet je meestal een opdracht vervullen, doe je dit goed dan is dit voor jou een geluksdag anders….

In SPEL VAN HET JAAR telt het geld aan het eind mee voor de puntentelling. Tijdens het spel kan je je geld ook goed gebruiken om anderen een beetje te pesten of jezelf een stuk vooruit te helpen. Wanneer een speler heeft gezet kun je namelijk dagen voor hem/haar kopen zodat deze speler verder op de kalender komt en hiermee misschien op een niet zo'n fraai vakje terecht komt. Ook krijgt iedere speler aan het begin van het spel een gelukskaart komt iemand op jouw nummer dan moet hij aan jou betalen. Ook krijg je van de andere spelers geld wanneer zij op jouw verjaardag komen of kan je geld ontvangen door opdrachten uit te voeren. De speler die het als eerste lukt om een kwartaal af te ronden kan ook nog rekenen op een leuke bonus.

Verder heb je de mogelijkheid om tijdens het spelen vakantiekaarten te verdienen. Deze leveren aan het eind punten op maar kan je ook gebruiken om op het bord 14 dagen verder te komen.

SPEL VAN HET JAAR is een geslaagd familie spel waar je vooral veel plezier aan kan beleven met kinderen rond de 10 jaar. De vormgeving is vrolijk en het materiaal is van een behoorlijk stevige kwaliteit. Ook de inlay is prachtig uitgevoerd. Een leuk idee van University Games is om het aantal zetten te laten bepalen door een draai aan een kalender. Een aardig detail is dat het geld is uitgevoerd in Euro's.

Tijdens het testen van dit spel kwamen een aantal kinderen wel voor een paar vraagtekens te staan. Zoals bijvoorbeeld deze: zing een nummer van Elvis Presly, voor een kind van 10 jaar kan dit problemen opleveren en ik kreeg dan ook met recht de vraag wie Elvis was. Was deze opdracht echter door een volwassene getrokken dan kon het resultaat wel eens erg grappig zijn. Overigens zijn er voldoende opdrachten die wel zeer geschikt zijn voor zowel jong als oud. SPEL VAN HET JAAR geeft een goede mix tussen geluk en goed opletten, voeg daar een aantal gekke opdrachten aan toe en je hebt een vrolijk spel dat ik het beste kan omschrijven als een partygame voor de jonge spelers en niet te vergeten hun ouders.

R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
2-6
Minimum leeftijd
8+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Familiespel
 
Uitgever / Auteur :
University Games
Adviesprijs fl 49,95


Waardering:

   
Roy   7 8 8 8  
Martijn   7 8 7 8  
Peter   6 7 6 6  
Carla   7 8 7 7  
Ben   7 7 6 8  
Waar blijft de tijd...
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI