De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | san marco :::  

 
SAN MARCO
Venetië prachtige stad vol passie, romantiek en cultuur. De stad met zijn rijke historie, smalle straatjes en prachtige pleinen. Venetië de stad met meer kanalen dan wegen wie droomt er niet van. Ravensburger in ieder geval wel en bracht samen met nog een aantal andere uitgevers (in Duitsland) een een tal van spellen uit met het thema Venetië. Één van die titels is ook langzaam Nederland binnengedrongen onder de naam SAN MARCO, naar het beroemde plein natuurlijk.

SAN MARCO is een spel dat spelliefhebbers in eerste instantie doet denken aan een klassieker als El Grande. Maar SAN MARCO speelt toch op een geheel eigen wijze en laat zich daardoor niet gemakkelijk vergelijken. Het geheel speelt zich af in de gouden tijd toen men nog sprak van machtige families die hun invloed in de stad lieten gelden. In SAN MARCO kruipt de speler in de rol van zo'n machtige familie en probeert hij/zij de meeste afgezanten in bepaalde wijken in Venetië te krijgen om zo de grootste invloed (lees macht) op dit wijk te kunnen uitoefenen. Natuurlijk is macht leuk maar deze macht wordt pas erkend wanneer de Doge (zeg maar een soort burgemeester) deze wijk aandoet en er een stemming plaatsvindt. Deze stemming levert punten op voor de machtigste families en je raad het al; degene met de meeste punten is uiteindelijk de winnaar.

Maar hoe krijg je de meeste invloed in een bepaalde wijk? SAN MARCO werkt volgens een aardig uitgedacht principe. In het spel komen twee soorten kaarten voor. Actiekaarten, die aangeven welke gebeurtenissen je mag laten plaatsvinden en zogenaamde Limietkaarten, die aangeven wanneer je geen acties meer mag uitvoeren. Één speler krijgt nu een aantal actiekaarten en een aantal limietkaarten. Vervolgens verdeelt deze speler de kaarten in twee setjes en geeft deze aan een andere speler. Deze speler kijkt nu welk setje hij houdt en welk hij weer terug geeft aan de deler. Vervolgens spelen de spelers om de beurten hun limiet- en actiepunten uit. Wie deelt en wie kiest wordt bepaald door middel van een loting aan het begin van elke ronde.

Er zijn in het spel als speler een aantal acties te ondernemen. Zo kan je de mogelijkheid krijgen om een afgezant in een bepaalde wijk te plaatsen. Je kan bruggen bouwen waardoor wijken met elkaar worden verbonden zodat afgezanten en de doge van wijk verplaatst kunnen worden. Je kan afgezanten verbannen uit een bepaalde wijk. En natuurlijk de doge op bezoek laten komen in een wijk zodat er punten worden gescoord. Ten slotte is het ook mogelijk om afgezanten over te laten lopen naar jouw familie. Zoals gezegd geven de limietkaarten aan of je nog acties mag ondernemen. Wanneer je tijdens een (aantal) ronde(n) meer dan 10 limietpunten verzameld hebt, spelen de andere spelers nog één ronde waarna er een telling plaatsvindt en de gehele fase wordt afgesloten. In totaal bestaat het spel uit 3 fasen.

Het moeilijke maar ook gelijk het leuke aan SAN MARCO is het verdelen van de kaarten. Je weet als deler dat je de slechtste kaarten terugkrijgt. Dit zijn meestal de kaarten met de meeste limietpunten (maar hoeft niet persé). Het is dus aan jou de eer om de setjes zo te verdelen dat er één erg aantrekkelijk is voor je medespeler zodat jij het andere setje, wat jezelf graag wilt uitspelen, terugkrijgt. Het is dus van belang om in de gaten te houden wat de ander voor speltacktiek toepast. Kan je daar goed op inspelen dan krijg je precies de goede kaarten terug, lukt dit niet dan heb je een probleem. Speel je met vier spelers dan zijn er 2 delers speel je met drie spelers dan is er maar 1 deler die de setjes maakt.

SAN MARCO is een verrassend spel dat goed in elkaar zit en een aangename speeltijd heeft. Ravensburger heeft er weer voor gezorgd dat het materiaal van uitstekende kwaliteit is. Ook de doos is voorzien van een prachtige inlay waar alles, tot aan de handleiding toe, precies inpast. In de handleiding wordt overigens aangegeven dat je als deler de kaarten open moet leggen zodat een ander kan kiezen. Er zijn veel spelers die de kaarten echter dicht aan de betreffende speler geven zodat de andere spelers nog niet ziet welke kaarten er in het spel zijn. Deze regel passen wij ook toe en maakt het geheel wat spannender. Het spel is goed in balans bij 4 spelers. Bij 3 spelers is het soms erg ingewikkeld om als deler de kaarten te verdelen en kan dit nog wel eens erg lang duren. Om deze reden vind ik het spel beter geschikt voor 4 spelers. Wanneer je van strategische spellen houdt is SAN MARCO zeker een aanrader.

R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
2-4
Minimum leeftijd
12+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Volwassenen
 
Uitgever / Auteur :
Ravensburger
Adviesprijs fl 59,95

San Marco
Waardering:

   
Rob   7 8 7 7  
Roelof   6 7 8 7  
Carin   7 8 8 8  
Monica   6 8 8 9  
Heleen   7 8 7 7  
--Ben ik een keer op het San Marco plein, word ik er gelijk weer afgegooid.
 
Zie ook:
El Grande

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI