De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | royal turf :::  

 
Royal Turf
Persoonlijk vind ik dit een leuk spel. Niet omdat ik vaak naar de paarderennen ga. Of zo nu en dan een gokje waag. Maar je kan zo lekker de boel stangen. Je spelvrinden de stuipen op het lijf jagen door hun favoriete paard subtiel de grond in te boren. Met Royal Turf bezoek je de paarderenbaan. Waag je een gokje en hoop je op betere tijden.

Op de Royal Turf renbaan staan 7 paarden klaar met inspirerende namen als Earl Grey, Red Fox of Sahara Wind. Aan jouw de taak om te kijken welke paarden volgens jouw op plek één, twee en drie binnenlopen. Je kijkt dan naar de capaciteit van ieder paard en let op wat de andere gokkers doen. Want hoe meer er op één paard wordt gewed, hoe minder de uiteindelijke opbrengst kan worden. En natuurlijk willen we wel winnen na drie spelronden.

Ga je voor dat ene paard dat snel kan sprinten of kies je voor een rustige draf. Hou je rekening met de startpositie van het paard, of laat je je leiden door de medespelers? En dan valt het startshot en gaan de paarden de race in. Een gokje plaatsen kan niet meer, we moeten de race afwachten. En zodra 1 van de 7 paarden 1 ronde heeft gelopen, zijn de winnaars bekend maar ook de verliezers.

Het spel bestaat uit een bord met daarop een ovaal parcours van 31 velden. Naast dit spel worden 7 kaarten gelegd met daarop de namen van de paarden en hun rencapaciteit. De volgorde waarin de paardekaarten worden getrokken, bepalen tevens de start volgorde van het paard.
Alle paarden staan altijd achter elkaar, want in dit spel mag op 1 veld maar 1 paard staan.

Het paarderennen gebeurt met een dobbelsteen waarop 4 symbolen staan; pet, zadel, laarzen en 3 maal een paardenkop. Afhankelijk van het symbool dat door een speler wordt gegooid, mag deze speler één van de zeven paarden een aantal zetten vooruit plaatsen. Ieder paard heeft een uniek patroon van aantal zetten per symbool.
Het kan dus voorkomen dat jouw favoriete paard maar één zet vooruit mag doen, terwijl een ander paard 9 zetten mag verplaatsen. Voor welk paard kies je dan? Want uiteindelijk komt ieder paard aan de beurt. Als het eerste paard is verzet, kan de volgende speler nog maar uit 6 paarden kiezen na het dobbelsteen gooien. Na de volgende gooi uit 5 etc. Hebben alle paarden gelopen, dan doen ze weer allemaal mee.

Uiteindelijk gaat er één paard als eerste de finishlijn over. De nummers twee en drie zijn dan ook bekend. En niet vergeten nummer 7, het laatste paard. Wie daarop heeft gegokt, is de klos en moet betalen. Nu de winnaars bekend zijn geworden, kunnen de gokfiches worden bekeken.

En daar zit nu het venijn in de staart. Want de fiches die twee, één en nul (0) inzet waard zijn. Hebben al die tijd blind op het spelbord gelegen. Je ziet dus wel, aan het start van een spel, dat er flink op een paard is ingezet. Maar je ziet niet de waarde van een fiche. Het kan dus zijn dat er vier fiches liggen met een totale waarde van 1 inzet, of 5! In het eerste geval krijgt de winnende speler de gehele pot, en in het andere geval moet je de prijs onder elkaar verdelen.

De Royal Turf speldoos is compact en makkelijk mee te nemen. De paardekaarten en het geld is van degelijk stevig karton. Echter de kunststof paardepionen zijn te plat. De paardekleuren zijn soms wat lastig te onderscheiden (bruine tinten), maar zijn in stijl met spel en paarden.

Pieter.

 
Spelsoort Aantal spelers
3 - 5
Minimum leeftijd
12
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
Alea
Adviesprijs € ?

Bordspel Royal Tyrf

Bordspel Royal Tyrf
Waardering:

   
Rob   8 7 8 8  
Pieter   8 7 8 9  
Heleen   8 8 7 8  
Het gaat Sahara Wind niet echt voor de wind. En Earl Grey die ouwe knol komt ook niet vooruit.
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI