De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | quarto :::  

 
QUARTO!
Geen zwart en geen hoge, geen zwart en geen hoge! Zo zit je vaak achter het speelbord als je de tegenstander een speelstuk moet geven. Geen zwart en geen hoge, dan maar een witte lage met een gat er in. Hmmm, zal ik een ronde geven.... Of een dichte! En voordat je het weet ben je de verliezer want de winnende combinatie had je finaal over het hoofd gezien.

Alles draait in QUARTO om vier speelstukken met gelijke kenmerken op één rij te krijgen. Het grappige zit 'm in de spelregel dat jij een speelstuk moet geven aan je tegenstander, die dat stuk op het bord moet zetten. Dus, dat betekent geen speelstukken weggeven, die vier op één rij kunnen veroorzaken.
Het gaat daarbij om vier gelijk kenmerken van de speelstukken in vertikale, horizontale of diagonale positie. De kenmerken zijn hoog / laag, wit / zwart, rond / vierkant, met gat of dicht. Ieder speelstuk heeft vier van deze kenmerken.
Het speelbord bestaat uit 16 vakken (4 x 4) waarop de stukken geplaatst worden. En dat doe je om de beurt, waarbij je de tegenstander een speelstuk geeft die hij/zij op het bord moet plaatsen.

QUARTO speelt zo weg, de spelregels zijn simpel en discussies zijn uitgesloten. Het is vier op één rij of niet. Vooruitzien is ook lastig omdat je nooit weet welk speelstuk de tegenstander jouw geeft. Ik zelf mag graag stukken weggeven die maximaal drie op één rij veroorzaken, dat maakt het lekker spannend, want je gokt er toch een beetje op dat de andere die combinatie over het hoofd ziet. Dat je zelf even later met stomme verbazing en ongeloof naar het bord zit te kijken, zit er dik in. Omdat je net de vierde op een rij hebt zitten weggeven. Remise komt dan ook zelden voor evenals een vol bord. De uitslag is dan ook vaak snel bekend.

Het spel is geheel van hout gemaakt en ziet er verzorgt uit. Gigamic staat bekent om zijn houten spellen. Het staat bij mij soms te pronken op tafel, wat snel uitnodigt voor een kort potje, en daarna nog één, en nog één.

Pieter

 
Spelsoort Aantal spelers
2
Minimum leeftijd
8
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Familie spel
 
Uitgever / Auteur :
Gigamic
Adviesprijs € ?

Waardering:

   
Pieter   8 8 9 9  
Henk   8 8 8 8  
Marloes   8 8 7 7  
Jennie   7 8 7 8  
Ok, daar zie ik geen gat in!
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI