De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | pueblo :::  

 
PUEBLO
Als spelliefhebber ben ik het laatste jaar toch bijzonder gelukkig geworden van Ravensburger. De ene sterke titel na de andere en het lijkt maar niet op te houden. Na Mexica hadden de heren Kiesling en Kramer kennelijk zin om een eenvoudiger spelletje te bedenken. En kwamen uit met het sfeervolle PUEBLO. Maar is PUEBLO wel zo'n eenvoudig spel? De regels zijn in ieder geval zeer eenvoudig en kosten niet meer dan twee minuten uitleg. Ook de speeltijd is niet extreem lang en zal, afhankelijk van het aantal spelers, schommelen tussen de 40 en 60 minuten. Hoe komt het dan dat ik elke keer het gevoel heb dat ik de volgende keer het geheel anders moet doen!

PUEBLO is Spaans voor volksstam. Bij indiaanse stammen in New Mexico en Arizona heeft PUEBLO ook nog de betekenis van de huizen die trapsgewijs tegen een heuvelrug worden gebouwd (je kent ze wel). De spelers zijn bouwmeesters die van het stamhoofd de opdracht krijgen om deze huizen te bouwen. Maar zoals ook in de werkelijkheid gebeurt vindt hier ook een vorm van fraude plaats. De bouwmeesters beschikken namelijk over goede stenen (neutrale stenen) en zeg maar de minder fraaie exemplaren (deze hebben de kleur van de speler). De kern van het spel zit hem in het feit dat het stamhoofd de bouwplaats steeds vanaf een andere locatie inspecteert en kijkt of hij mankementen tegenkomt. Zijn er stenen te zien die niet door de beugel kunnen dan krijgt de desbetreffende speler daar strafpunten voor. De speler die aan het eind de minste strafpunten heeft wint het spel.

Hoe werkt PUEBLO? De spelers krijgen een setje bouwstenen in hun eigen kleur (de minder fraaie) en een setje neutrale stenen (de fraaie exemplaren). Wanneer een speler aan de beurt is moet hij één van zijn bouwstenen op het bord plaatsen en moet hij het stamhoofd 1/4 plaatsten op het bord verplaatsen. Het stamhoofd loopt als het ware om het bord heen en kijkt steeds vanaf het punt waar hij staat recht naar het bord toe. Ziet hij gekleurde stenen (de minder fraaie) dan krijgen de desbetreffende spelers strafpunten.Een zaak dus om met je neutrale stenen de minder fraaie af te dekken. Dat dit niet altijd even makkelijk is en steeds weer tot nieuwe (on)mogelijkheden leidt mag vanzelf spreken. En alsof dat nog niet genoeg is kijkt het stamhoofd op de hoekpunten van het bord van bovenaf op het geheel dus moet je daar ook de boel afdichten. Het spel eindigt wanneer alle spelers hun bouwstenen gebruikt hebben. Het stamhoofd loopt dan nog eenmaal de gehele bouwplaats af op zoek naar oneffenheden.

PUEBLO is een geslaagd spel, waarbij je ruimtelijk inzicht goed op de proef wordt gesteld. Ondanks dat het spel op sommige momenten bijzonder lastig kan zijn zit er wel een zekere vaart in. Omdat je niet alles kan afdichten is het belangrijk om goed bij te houden waar het stamhoofd is. En omdat je zelf het stamhoofd mag verplaatsen is het daarom aan te raden om kleine stapjes (min. 1 max. 4) te nemen wanneer je nog met grote oneffenheden zit op bepaalde plekken, i.p.v. te gaan voor de strafpunten van een ander. Een sterk punt van het spel vindt ik dat het spel zowel met 2 als meerdere spelers goed te spelen is.

Zoals we gewend zijn van Kiesling/Kramer zijn er ook bij dit spel meerdere varianten en is ook het materiaal hiervoor in de doos aanwezig. Een leuke variant is bijvoorbeeld de mogelijkheid om geweide offerplaatsen in het spel in te voeren waar absoluut niet op gebouwd mag worden. PUEBLO zou door zijn eenvoudige regels en oneindige mogelijkheden wel eens een klassieker kunnen worden en is zowel voor de doorgewinterde speler als de gelegenheidsspeler een blijvende uitdaging!

Rob T.

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 4
Minimum leeftijd
10+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Gezelschapsspel
 
Uitgever / Auteur :
Ravensburger
Kiesling / Kramer
Adviesprijs € ?
Waardering:

   
Rob T.   8 8 8 8  
Henk   8 8 8 8  
Pieter   7 8 7 8  
Bouwfraude in de oudheid....
 
Zie ook:
-

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI