De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spel info | recensies | koehandel :::  

 
Koehandel

Biedt er iemand 50? Hoor ik daar 80? Verkocht aan die meneer daar rechts voor 100! U heeft een prima koop aan deze geit meneer.....Wilt u wel direct betalen! (voordat u van gedachten verandert en ziet dat het eigenlijk niet zo'n beste koop was) Onder luid gelach wordt de geit verhandelt en begint het geheel opnieuw.

In KOEHANDEL gaat het erom dat je zoveel mogelijk dieren in handen krijgt. De gehele dieren-inboedel van de boerderij wordt verhandelt en het is jouw taak om er als beste (lees: met de meeste dieren) uit te komen. Onder de gehele dieren-inboedel verstaan we natuurlijk ook de poes. De hond van de boerderij moet het ook ontgelden en wordt gewoon mee verhandelt. Andere dieren zijn o.a. varkens, kippen, geiten, paarden, (goud)ezels en natuurlijk koeien. Het spel KOEHANDEL doet zijn naam wel eer aan want er zal heel wat afgehandeld moeten worden. Zelf de meest geslepen handelaar zal met stomheid geslagen zijn wanneer hij ziet dat een speler hem net te slim af is en er met al zijn varkens vandoor gaat.

Zoals reeds vermeld gaat het in KOEHANDEL om het verhandelen van dieren. Elk dier komt in totaal vier keer voor. Het is de bedoeling om setjes van vier dezelfde dieren te krijgen. Deze setjes leveren aan het eind namelijk punten op. In het spel komen twee soorten kaarten voor. Geldkaarten, iedereen krijgt een startkapitaal waarmee hij zijn aankopen kan betalen. En dierkaarten, deze liggen vooralsnog gesloten midden op tafel.

Wanneer een speler aan de beurt is kan hij twee acties ondernemen.

1. Starten van een Veiling.
Van de dierkaarten draait hij er één open en start zo een veiling. Alle andere spelers mogen nu een bod doen op dit dier. Met de klok mee wordt er net zolang geboden totdat iedereen heeft gepast. De veilingmeester zelf mag niet meebieden. Wanneer er is gepast mag de veilingmeester kiezen. Of hij geeft zijn dier af en ontvangt hiervoor het geboden bedrag, of hij koopt het dier voor het geboden bedrag zelf en geeft vervolgens zijn geld aan de hoogste bieder. Komt er tijdens het veilen een goudezel op tafel dan krijgt iedereen wat extra geld van de bank.

2. Bieden op een dier van een ander.
Wanneer iemand een dier heeft gekocht legt hij/zij dit dier voor zich op tafel zodat elke speler kan zien welke dieren hij/zij heeft. Wanneer je nu eenzelfde dier hebt als een ander kan je gaan bieden op dat dier. Heb jij twee dezelfde dieren en je tegenstander ook dan gaat het tijdens het bieden om beide dieren. Dit bieden werkt als volgt: Gesloten leg je een aantal geldkaarten op tafel (let op er zijn ook blufkaarten aanwezig met een waarde nul). De andere speler bepaald nu of hij dit bod accepteert (zonder het gezien te hebben!) en geeft zijn dier af, of dat hij een gesloten tegenbod doet. In dit laatste geval pakken beide spelers het bod van de ander op en bekijken het bedrag. De speler die vervolgens het hoogst geboden heeft krijgt vervolgens het dier van de ander.

Belangrijk bij het bieden is dat het geboden geld bij de huidige eigenaar blijft. Biedt er dus iemand op jouw hond 200 (gesloten, je ziet het dus nog niet) en doe jij een tegenbod van 210 dan is de hond dus voor jou, terwijl bij een veiling dit dier bijvoorbeeld voor 150 is verkocht. goeie deal! Je hebt dus eigenlijk maar een tientje betaald! In geen geval mag tegen de andere spelers verteld worden hoeveel geld er is geboden. Maar aan de opmerkingen kan je meestal wel opmaken dat er iemand flink @#$%!#$ is.

Elk dier in KOEHANDEL heeft een bepaalde waarde. Wanneer je bijvoorbeeld een set van vier koeien hebt levert je dat 800 punten op. Een set van vier kippen levert je maar 10 punten op. Zo zal er op het ene dier meer geboden worden dan op het ander. Maar let op! Er zit hier wel een kleine adder onder het gras. Het spel is afgelopen wanneer alle setjes compleet zijn. Vervolgens tel je de punten van de setjes. Een set koeien levert 800 punten op en een set kippen 10. In totaal heb je dan 810 x 2 gescoord = 1620 punten. Je telt dus het totaal aantal punten op en dat vermenigvuldig je met het aantal setjes dat je hebt. Zo kan die kip toch nog redelijk doorslaggevend zijn!

KOEHANDEL is een van die spelletjes die je eigenlijk gewoon moet hebben. De speeltijd is goed en er zit voldoende spanning in het spel om het steeds weer te spelen. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. In de beginjaren '70 was dit spel al eens op de markt. De nieuwe versie zit in een wat grotere en stevigere doos maar de rest is allemaal nog hetzelfde gebleven. De vormgeving van de kaarten is niet verandert waardoor het geheel in eerste instantie een wat oubollige uitstraling heeft. Persoonlijk vind ik de plaatjes wel erg grappig en de meeste mensen moeten dan ook erg lachen als er bijvoorbeeld een varken wordt omgedraaid.

Ondanks dat KOEHANDEL, mede door zijn vormgeving, kinderlijk aandoet is dit geenszins het geval. De regels lijken simpel maar geven voldoende ruimte voor het bepalen van een strategie die niet gedwarsboomd hoeft te worden door een overmaat aan geluk. Net zoals bij veel spellen voor volwassen kan je in KOEHANDEL beter worden naarmate je het meer speelt en zal je duidelijk verschil zien tussen een beginnende en een doorgewinterde veilingmeester.

Een goed potje KOEHANDEL kenmerkt zich door het feit dat je het een week later nog steeds hebt over die keer dat... Het spel moet het hebben van de interactie tussen de spelers. Als veilingmeester speel je daar een belangrijke rol bij en kan je een bedrag, door enthousiast en actief te veilen, behoorlijk verhogen. Speel je dit spel met passieve spelers dan komt het spel niet goed tot zijn recht en is het gelijk een stuk minder leuk. Maar zeg nou eerlijk, wie wil er nou met saaie spelers een spel spelen?

Benieuwd? Volg dan een korte cursus!

R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
3 - 5
Minimale leeftijd
10+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Volwassenen
 
Uitgever / Auteur :
Ravensburger
Adviesprijs : fl 24,95
Waardering:

   
Peter   7 6 8 9  
Dave   8 6 8 8  
Pieter   8 7 8 9  
Rob   7 7 9 9  
Bas   8 7 7 8  
"Hoe kun je nu ooit een koe voor een kip verkopen"
 
Zie ook:
Handleiding NL

Volg een cursus Koehandel

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI