De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | de veilingmeesters van Amsterdam :::  

 
DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM
In de gouden eeuw stond Holland voorop wanneer het ging om handelen in exotische goederen als spijzen, stoffen e.d. Amsterdam stond volgebouwd met pakhuizen en vloten voeren af en aan naar verre oorden om daar hun koopwaar in te slaan. Holland kreeg steeds meer macht over de gehele wereld. In die tijd bepaalden de rijke koopmans families welke goederen er op de markt kwamen en welke goederen nog even in het magazijn bleven liggen. De prijzen werden op die manier behoorlijk beïnvloed en alleen een goede handelaar wist op welk moment hij moest kopen of verkopen. Slaagde een handelaar erin om in een werelddeel de grootste handelspost te hebben. Dan leverde dit hem op den duur veel geld op. Ook kon je als handelaar gaan investeren in pakhuizen of handelsvloten om zo het meeste geld te vergaren.

In DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM is het handelsconcept in de gouden eeuw aangegrepen om er een spel van te maken. Als speler vertegenwoordig je een rijke koopmansfamilie en bepaal jij welke goederen de markt bestieren, welke goederen je zelf houdt of welke goederen de markt niet eens halen. Het gaat in DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM erom dat je tijdens het spel zoveel mogelijk geld verdient maar net zoals in het echte leven kan je pas veel verdienen wanneer je ook veel investeert.

Het spelbord van DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM laat 4 werelddelen zien met daarop een aantal handelsposten. Onderaan zie je 4 handelsvloten, één voor elke waar. En in het midden, het Mekka van de gouden eeuw, Amsterdam verdeelt in 4 wijken. Op de buitenrand zien we een gebeurtenisspoor, wat ons vertelt in hoeverre het spel is gevorderd.

Wanneer je als speler aan de beurt bent zijn er een aantal handelingen die je moet verrichten. allereerst trek je 3 actiekaarten en bepaal je wat je hiermee gaat doen. één van deze kaarten moet je weggooien, één mag je er houden en één wordt ter veiling aangeboden. Het aardige is dat je in eerste instantie alleen de eerste kaart mag bekijken en bepalen wat je hiermee gaat doen. Vervolgens de tweede, etc.. Het kan dus gebeuren dat je besluit een kaart te houden en vervolgens trek je een nog veel mooiere kaart. Pech gehad, Je kan hem dan alleen nog veilen of weggooien.

Vervolgens voer je de acties uit.

1. Je laat de kaart zien die je weggooit en legt hem op de aflegstapel.
2. Je speelt je eigen kaart uit en voert deze actie uit. Dit houdt meestal in dat je een handelspost in een werelddeel plaats. Een pakhuis in een Amsterdams wijk bouwt, of een handelsroute opwaardeert.
3. Je start een veiling voor de laatste kaart.

Voor de veiling wordt gebruik gemaakt van een heuse veilingklok die begint bij 200.000 en dan afloopt. De speler die als eerste drukt betaalt aan de bank het vermelde bedrag en mag vervolgens de bijbehorende actie uitvoeren. De speler die de veiling heeft gestart mag gewoon meedoen aan de veiling!

In het spel zijn er zogenaamde zandloperkaarten aanwezig. Wanneer in een beurt een zandloperkaart wordt getrokken gaat de pion op het gebeurtenisspoor een stap vooruit. Meestal houdt dit in dat er waardering plaatsvindt van de Handelsposten, vloten of wijken. Omdat je ziet welke gebeurtenissen er gaan plaatsvinden kan je hierop anticiperen tijdens het spelen. Natuurlijk doen andere spelers dit ook en zullen sommige kaarten dus voor grof geld geveild worden. Wanneer de pion op het gebeurtenisspoor het laatste vak aandoet vindt er nog een algehele telling plaats en is het spel ten einde. Iedereen telt nu zijn geld en de speler met het meeste geld wint.

DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM is een goede mix tussen strategie en een beetje geluk. Dit geluk beperkt zich met name tot het draaien van de actiekaarten. Er zal toch heel wat strategisch inzicht van de speler nodig zijn om als beste speler uit de bus te komen. Wat DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM interessant maakt is dat er niet op één manier geld is te verdienen maar op een heleboel manieren. Zo kan je ervoor kiezen om je handelsposten in verre oorden flink te ontwikkelen maar daardoor moet je waarschijnlijk je pakhuizen in Amsterdam of je handelsvloten beperken. Alles ontwikkelen lukt niet dus zal je een keus moeten maken. Een goed koopman kijkt naar de keuzes van de andere spelers en probeert op deze manier hier zijn voordeel mee te doen…

Het spelmechaniek werkt dus uitstekend en zal zeker zorgen voor de nodige avondjes plezier echter zijn er over DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM wel een aantal opmerkingen te plaatsen. Zo is er erg weinig geld bij het spel aanwezig en zal er regelmatig gewisseld moeten worden met de bank. Ook is het spoor waar de handelsvloten op worden bijgehouden erg klein uitgevoerd zodat dit deel van het bord meestal een rommeltje is. Een ander punt wat niet goed is uitgedacht is het veilingsysteem. Om een kaart te veilen wordt er gebruik gemaakt van een veilingklok. Degene die als eerst de klok aantikt krijgt de kaart voor het aangegeven bedrag. Dus waar zet je die klok neer? Juist, in het midden van de tafel. Alleen daar ligt ook al een enorm spelbord…

Ondanks een aantal minpuntjes mag met een gerust hart worden gezegd dat DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM een spel is van grote klasse. Het spelmateriaal is mooi uitgevoerd en het bord is lekker groot opgezet. Behalve het geld is het resterende materiaal stevig uitgevoerd en van een goede kwaliteit. Ondanks dat DE VEILINGMEESTERS VAN AMSTERDAM een strategisch spel is speelt het lekker snel weg en door de vele mogelijkheden raak je er niet snel op uitgekeken. Dit spel zal het daarom zowel bij de strategen als bij families goed doen.

Variant.

Tijdens het spelen merk je dat er meerdere manieren van spelen mogelijk zijn. Probeer de volgende variant eens.
De Actieve speler veilt nu de kaart maar mag zelf niet deelnemen aan de veiling. De speler die de kaart koopt betaalt nu dit bedrag aan de actieve speler.
Of deze.
Maak tijdens de veiling niet gebruik van de klok maar veil de kaart per opbod. De speler met het hoogste bod krijgt de kaart en betaalt aan de bank.
Zelfde principe als boven maar…
De actieve speler mag niet meedoen aan de veiling, de hoogste beider betaalt nu aan de actieve speler of de actieve speler bepaald dat hij deze kaart voor het geboden bedrag zelf houdt en betaalt de beider (dit systeem wordt ook in koehandel gebruikt.)

R.T.

 
Spelsoort Aantal spelers
2-6
Minimum leeftijd
12+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Volwassenen
 
Uitgever / Auteur :
JUMBO
Adviesprijs fl 69,95




Waardering:

   
Erwin   8 8 6 7  
Monica   7 8 7 8  
Roelof   7 7 7 7  
Carin   8 7 8 8  
Dave   7 7 7 8  
Mijn Gouden eeuw moet nog komen..
 
Zie ook:
--

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI