De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | spelinfo | recensies | carabande :::  

 
Carabande
Op het oog ziet het er simpel uit. Een paar schijfjes en een houten baan. Dets it! Maar vervolgens loop je wel de kans op blauwe vingers, kneuzingen, een lichte vorm van RSI en mogelijk dopingcontrole. Want in dit spel, wat ook wel de Formule 1 onder de bordspellen wordt genoemd, moet je houten schijven wegschieten met je vingers.

CARABANDE is een behendigheidspel waarbij je houten schijven een parcours moet laten volgen. De schijven schiet je weg met je vingers en soms word je geholpen door een gele vangrail. Dat dit alles niet zo makkelijk is, blijkt wel uit het feit de weggeschoten steen vaak van de baan afraakt of zelfs over een vangrail springt. Het is dus een kwestie van mikken en aangepaste snelheid. Bovendien ben je niet alleen op de baan! Bij een volle bezetting liggen er 8 stenen op de baan. Je kan dan met 4 spelers spelen (ieders 2 schijven) of met 8 personen.

De spelregels zijn vrij eenvoudig. Steen verschoven? Dan is die beurt voorbij. Soms lig je in een verkeerde positie en wil je ook weer niet te hard spelen. Van stress raak je de schijf nauwelijks aan .... beurt over.
Schiet je de steen van de baan, dan leg je deze op dezelfde plek terug. Natuurlijk beurt over!. Schiet je een steen van de tegenstander opzij, dan is er niets aan de hand. Ligt deze van de baan dan wordt alles op dezelfde plek terug gelegd. Het spel is ten einde als je 3 rondes op de baan hebt doorlopen.

Variatie is er genoeg. Er wordt bij het standaard spel ook een zwarte steen meegeleverd. Deze steen ligt ergens op de baan en mag niet worden aangeraakt. De baanstukken liggen als puzzelstukken aan elkaar. Zo kan je een snelle baan maken met veel rechte stukken. Of een baan met bochten voor een beheerste rally.
Wat je ook ziet is dat spelvrinden meerdere speldozen aan elkaar leggen voor een echte grote baan. Helaas doe je zoiets niet op een keukentafel, want bij dit spel heb je echt de ruimte nodig. Niet alleen heb je een forse tafel nodig, maar ook voldoende ruimte er om heen.

Heb je de basis set van CARABANDE onder de knie, dan is er ook nog de 'Action Set'. In deze uitbreiding zitten naast de extra standaard baanstukken, ook 'jumps', 'chicanes' en baan versmallingen. Allemaal garantie voor veel spelplezier of frustratie.

Het is soms best lastig om je schijven over de baan te krijgen. Als de keukentafel niet vlak genoeg is wippen de baan stukken op. Een factor geluk zit er dan ook wel in. De inhoud van de speeldoos is prima te noemen. De baanstukken zijn stevig, glad en goed afgewerkt (geen bramen o.i.d.). De schijven hebben duidelijke kleuren en de afmetingen zijn prima. Het is een leuk spel om in groeps verband te spelen en is voor jong en oud toegankelijk.

Pieter.

Oh ja, soms wipt je schijf op de kop. Geen nood, je mag deze omdraaien, maar het kost je wel een beurt.

 
Spelsoort Aantal spelers
2 - 8
Minimum leeftijd
7+
Speelduur
Spel type:

Strategie
Geluk
Kennis
 
Categorie:
Familiespel
 
Uitgever / Auteur :
Gold Sieber
Adviesprijs € ?
Wordt niet meer gemaakt


Actionset uitbreiding
Waardering:

   
Pieter   7 8 6 8  
Det   8 8 7 7  
Rob   8 8 9 9  
Let op! ik jaag 'm nu zo door die bocht.....
 
Zie ook:

Carabande
Spelsessie
in "De Blokhut"

 

© 2006 De Spelbreker  

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI