De Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers
Toernooi Catan Midnight ExpressOverzicht spelinformatieDe Spelbreker, een website van Stichting de Pioniers

Startpagina De Spelbreker
Wie zijn die Pioniers
Spelbreker nieuws
Agenda
Meer informatie, kijk dan hier
Word donateur bij Stichting de Pioniers
Overzicht spelinformatie
::: homepage | wie zijn wij | nieuwsbrief :::  

 
Dit is een voorbeeld nieuwsbrief

Welkom

Weer een leuke groep dit keer, bestaande uit 14 spelers. Toen wij binnen kwamen (dit keer wel lekker rustig zonder de carnavalskrakers...) was Rob T al druk bezig om zijn geliefde El Grande uit te leggen aan Wendy, Ben, Teun, Erik en Henk vB. Het was voor hen allemaal nieuw en het bleek een toppertje te zijn. Een spel waarbij je de meerderheid in gebieden moet zien te halen. Dit doe je door actiekaarten te kiezen die je mag uitvoeren en door blokjes op het bord te plaatsen. Er wordt 3x geteld gedurende het spel. Dit spel kan ik iedereen aanraden. Speel het eens mee!

Helaas kan dat maar met 5 spelers, dus Boudewijn, Pieter, Rob vL en ik besloten een spelletje Störtebeker te gaan doen. Dit is een kaartspelletje waarbij je schepen moet proberen te enteren. Er liggen 4 schepen en iedere speler kan aan zijn kant van die 4 schepen proviantkaartjes leggen en eventueel piraten. Onderwijl kan je ook proberen om proviant van een andere speler te stelen. Aan het eind van je beurt mag je proberen om (een) schip/schepen te enteren, waar je precies de juiste hoeveelheid proviant hebt liggen. Dat doe je door middel van dobbelstenen, waarbij je de waarde van je piraten erbij mag tellen. Gooi je hoog genoeg, dan mag een andere speler eventueel nog proberen om een tegenaanval te doen (hoger te gooien dan jij). Degene die het hoogst had, krijgt het schip. Ieder schip levert een verschillend aantal punten op en je raadt het al... degene met de meeste punten aan het eind wint het spel. Een leuk spelletje, dat onge-veer 30-60 minuten duurt.

Ondertussen was de El Grande-groep zover dat zij de uitleg van Rob T niet meer nodig hadden en de Störtebeker-spelers waren ook nog niet zover dat ze een ander spel konden spelen (sorry Rob!) dus ging hij uit verveling de boel daar staan verbouwen. Een complete volksverhuizing van tafels, maar niet voor niets, want daardoor kon hij na deze verschuiving Formula Dé klaarleggen en spelen met Anton, William H, Marcel en Bert, die net binnen kwamen lopen. Er werd flink ge-raced op het parcours van Portugal. De spelers hebben allemaal een eigen race-auto en leggen het race-parcours af door het gooien met verschillende dobbelstenen. Als je in de 1e versnelling rijdt, kan je alleen 1 of 2 vakjes vooruit, rijd je echter in de 6e versnelling, kan je 21-30 vakjes vooruit. Je moet dus goed tellen waar je uitkomt. Want wat is nu de grap? Het parcours bevat diverse bochten en bij elke bocht staat vermeld hoe vaak je er in moet stoppen. Doe je dat niet, dan vlieg je uit de bocht en dat kost je banden of remmen. Flink terugschakelen kost je weer benzine. Uiteraard kan dit allemaal opraken, dus je moet goed uitkienen waar je uit wilt komen. Je kunt eventueel een pitstop maken om in ieder geval je banden aan te vullen. Ik heb de stand niet echt meegekregen, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat William H eruit lag (zijn auto was total-loss) en hij het toch een gaaf spel vond en dat Rob T in een spin lag op het laatst en daardoor zijn koppositie verloor... Volgende week zal het spel weer aanwezig zijn, dan met een ander parcours.

De groep van Störtebeker heeft daarna gegokt op de paarden, oftewel Royal Turf gespeeld. Dit ging voor sommige spelers zo goed dat die gelijk voorstelden dat we volgende week voor echt geld zouden spelen, gelukkig waren er ook spelers die hadden verloren en wordt het een volgende keer gewoon weer met (nep) Engelse Ponden gespeeld. Net als vorige week, beviel dit spelletje de spelers goed.

Om even de tijd op te vullen dat de andere spelers ook klaar waren, heeft dezelfde groep 2x het kaartspelletje Pas op de Gier gespeeld. Hierbij heb je allemaal 15 kaarten van 1 t/m 15 in je hand. In het midden ligt een stapeltje van 10 muiskaarten (1 t/m 10 positief) en 5 gierkaarten (1 t/m 5 negatief). De bovenste kaart wordt omgedraaid. Daarna moet iedereen een kaart kiezen uit zijn hand, dicht voor zich neerleggen en daarna (tegelijkertijd met de anderen) opendraaien. Een muiskaart gaat naar degene met de hoogste kaart, een gierkaart gaat naar de speler met de laagste kaart. Gelijke kaarten heffen elkaar op. Gespeelde kaarten gaan naar een aflegstapeltje.
Een vlot spelletje met veel hilariteit. Pieter, (eindelijk blij dat het geen dobbelsteenspelletje was, want dan maakt hij kans...), won.

Toen waren er meerdere spelers klaar en werden er nieuwe groepen samengesteld. Marcel, Bert, Rob T, William H, Anton en Rob vL hebben Metro gespeeld. Een bordspel waarbij iedereen een kleur trams heeft en door het leggen van rails-kaartjes zo lang mogelijke routes probeert te vormen. Hierbij moet je kiezen: òf jezelf vooruit helpen, òf een tegenstander dwarszitten en als je geluk hebt, lukt het beiden.

Teun, Pieter, Boudenwijn, Erik en ik hebben Andromeda gedaan. Het was nieuw voor bijna ieder-een en daarom even wennen aan bepaalde regels. Je probeert blokjes via planeten op de bijbeho-rende satelieten te krijgen, want dat levert het meeste punten op. Om dit allemaal te bereiken, moet je kaartsetjes (met planeten) kunnen spelen, die je weer kunt vormen door een soort on-derhandelings-/ruilfase. Het leukste is echter de planetenring die erbij zit. Dit is een soort as-bakje die je op de kop over de blokjes op de planeet zet. Dan schud je het bakje en trek je het bakje opzij. Hierdoor komt er een blokje door het gaatje in de rand naar buiten. Is het een blokje van jezelf, dan gaat hij naar de sateliet (dus meerdere punten waard) en een blokje van een ander gaat terug naar aarde (= 1 punt waard). Iedereen vond het een leuk spel. We hebben het overigens wel met een variant gespeeld. Normaal begin je te plaatsen bij een sateliet met de hoogste waarde en dan aflopend. Wij hebben het precies andersom gedaan, dus laag beginnen en dan oplopend. Het origineel heeft als nadeel dat het halverwege het spel al beslist kan zijn en dan bijna niet meer is in te halen. Nu blijft het spannend tot aan het eind.

Terwijl Feijenoord van Sparta Praag verloor met 4-0 (sorry als dit pijn doet voetballiefhebbers, ik ben een echte voetbalbanaal...) hebben Pieter en ik nog wat mensen onthoofd in Guillotine. Dit is toch echt een leuk spelletje dat jullie eens moeten spelen. Een kaartspelletje dat 15-30 minuten duurt.

Helaas was toen de avond alweer voorbij. We hebben veel gespeeld. Leuke spelers en een lekkere groep qua aantal. Zo kan je makkelijk splitsen en kiezen wat je wilt spelen, omdat er meerdere spellen tegelijkertijd worden gespeeld.

Teun zien we helaas voorlopig niet terug, omdat hij moet volleyballen op dinsdagavond. Jammer, maar tijdens de vakanties probeert hij gewoon weer te komen.

Marcel Bouwman is inmiddels ook een echte Pionier geworden, hij is nu lid sinds afgelopen dinsdag. Welkom bij de club! Daar had ik eigenlijk mee moeten beginnen natuurlijk...

Actueel nieuws…

  • Het schijnt dat deze week de spellengids verschijnt voor het Spellenspektakel in Eindhoven. Dit is een leuke spellenbeurs in Eindhoven. Het wordt van 2 t/m 4 november gehouden. Leuk om eens heen te gaan. Je kunt er spellen spelen, kopen, informatie krijgen, enz. De gidsen liggen in de diverse winkels die spellen verkopen.
  • Ook is er van 18 t/m 21 oktober in Essen (Duitsland): Spiel 2001. Dit is de grootste spellenbeurs van Europa en waarschijnlijk in de wereld. Meerdere hallen vol met spellen. Echt overweldigend. Meld je even bij ons aan als je mee wilt.
  • Op zaterdag 6 oktober houden de Pioniers van Kampen zelf een spelsessie. Dit keer spelen we in Plantage Boekhandel Bos (Oudestraat 41-43). Dit is altijd een erg leuke locatie om te spelen (je zit echt tussen de boeken). Iedereen is van harte welkom. Er zullen ruim voldoende titels te spelen zijn. De deelnemers maken kans op een leuke prijs!
    Aanvang : zaterdag 6 oktober 11:00 uur

Tot Slot…
Boudewijn had een verzoekje voor San Francisco. Dat zal dus zeker aanwezig zijn. Daarnaast weer Formula Dé (met ander parcours) en diverse andere bekende en minder bekende spellen.
Ik ben eerlijk gezegd wel eens benieuwd wat jullie nu graag willen spelen. Iets nieuws, of heb je echt voorkeur voor een aantal spellen of vind je juist het verassingselement leuk dat je niet van te voren weet wat er te spelen valt. Laat het eens weten, mail me gerust.

Veel speelplezier en ...
Tot Dinsdag!
Groetjes,

Det
Mocht je nog wat kwijt willen, mail dan gerust naar:
redactie@spelbreker.nl

  Pioniers Nieuwsbrief
28 september 2001

De onderwerpen

Welkom

Actueel nieuws

Tot Slot
     
 

© 2006 De Spelbreker

Kamper GUI website ontwerp & realisatie, Kamper GUI